Матична школа

Оснивање основне школе у Богатићу

Oсновна школа у Богатићу основана је 1824. године под покровитељством кнеза Милоша Обреновића и његовог брата Јеврема Обреновића, тадашњег управника Шабачке и Ваљевске нахије.

О овоме постоје оскудни подаци које проналазимо у мемоарима Стојана Обрадовића и путописном делу Јоакима Вујића.

Богатић је у то време било село са 400 кућа, велико и многољудно,  са црквом и школом. У порти велике цркве, која је била саграђена од дрвета, изграђена је основна школа. Према изворима била је то „великолетна школа на један спрат са више учионица у којој се могло обучавати до 100 ученика“.

Сама зграда је четрдесетих година 19. века била је истовремоно и школа и среска  канцеларија.

Школа у Богатићу и у Шеварицама биле су једине школе у Мачви тридесетих година 19. века. Значај оснивања и постојања основне школе у Богатићу у толико је већи.

Први учитељи

Радован Пантелић – први учитељ у Богатићу, кога је поставио Јеврем Обреновић. Био је истакнути учитељ у Србији у првој половини 19. века. Рођен је у Рибарима, гимназију и богословију завршио у Сремским Карловцима. Био је учитељ у Богатићу до 1833. године.

Јован Бранковић – рођен у Неродиму у Срему. Био је учитељ у школи 1836. године.

Симеон Богићевић – учитељ у школи 1839. године, стар 42 године, из Беочина у Срему. Завршио основну школу и „словенску граматику “

Живан Берић – био је учитељ у школи 1842. године, стар 20 година. Завршио је основну школу у Богатићу, а богословију у Београду.

Школа данас

Основна школа се данас налази у згради израђеној на два спрата у центру варошице са својих двадесет кабинета и учионица.

И после 192 године од оснивања, она је највећа школа у општини Богатић. Након скоро два века израсла је у образовну установу чији наставници и сарадници прате савремене токове у образовању трудећи се као и учитељи некада да на најбољи начин пренесу своје знање и умење генерацијама ученика које долазе.

Обележавањем 192 године од оснивања наше школе идемо у сусрет јубилеју, 200 година постојања једне од најстаријих школа у Републици Србији.

Мисија и визија школе

Мисија наше школе је да:

  • наставимо да подстичемо лични развој  ученика.
  • кроз стручна усавршавања подижемо професинални развој наставника и олакшамо наставу у измењеним околностима.
  • опремамо кабинете намештајем и савременим наставним средствима.

Визија школе:

Желимо савремену, сигурну, чисту, безбедну и функционалну школу која ће пружити ученицима могућност да уз стручну помоћ наставника што више искористе и развију своје образовне и развојне потенцијале.